اثر بخشی آموزش مهارتهای ارتباط مؤثر و جرأتمندی بر سازگاری اجتماعی دانشجویان
1 min read
تمایلات رفتاری مثبت
تغییر درخودکارآمدی
بهبود تواناییهای روانی اجتماعی
بهبود فضای کلاس
بهبود رفتارهای دانشگاه
بهبود روابط بین دانشجویان و بهبود روابط دانشجویان واساتید
آثار میان مدت
– بهبود حضور در دانشگاه
بهبود عملکرد تحصیلی
ایجاد تغییرات معنیدار در رفتار سلامت و رفتارهای اجتماعی
آثار بلند مدت – بروز تغییرات معنیدار در رفتار سلامت و رفتارهای اجتماعی
جسمانی تقویتی ـ نگهداری و ابقای تغییرات ایجاد شده در طی زمان
شکل ۲ ـ آثار مختلف آموزش مهارتهای زندگی در طی زمان
۲۲-۲- سازگاری و ناسازگاری
سازگاری یا ناسازگاری امری ساده و به آسانی قابل وصول نیست، چون سازگاری امری است که با ملاک عینی ثابت نداردکه بتوان آن را دقیقاً اندازه گرفت، یک رفتار معین میتواند در یک فرهنگ سازگار، همان رفتار در فرهنگ دیگر ناسازگار باشد. رفتار انسان به شدت تابع زمینههای فرهنگی است. اساس تعریف ناسازگاری را رفتار شکل میدهد. ناسازگار یا کژخو به افرادی گفته میشود که معمولاً از هوش عادی و یا حتی هوش بالایی برخوردارند ولی دارای رفتار غیر عادی بوده یا به اصطلاح دچار اختلالات سازگاری هستند.عطاری و همکاران؛(۱۳۸۲).
سازگار شدن با محیط مهمترین منظور و غایت همهی فعالیتهای ارگانیزم است. در همهی دوران زندگی خود در هر روز و ساعت سرگرم آنیم که خود دگرگون شده و دگرگون نشده را سازگارکنیم. زندگی کردن درحقیقت چیزی جز عمل سازگاری نیست. به نظر مک دالند[۵۰] وقتی میگوییم فردی سازگار است که پاسخهایی که او را به تعامل با محیطش قادر میکنند، آموخته باشد. در نتیجه به نحو قابل قبول مانند اعضای جامعهی خود رفتار کند تا احتیاجاتش ارضا شود. زارع پور و ندپور؛(۱۳۸۳).
۲۳-۲- تعاریف در حیطه سازگاری اجتماعی
از نظری لغوی فعل سازگار شدن به معنی متناسب بودن، مربوط بودن و انطباق یا وفق دادن می باشد.درلغت نامه دهخدا سازگاری موافقت درکار- حسن سلوک معنی شده است میرویسی؛ (۱۳۸۵)
سازگاری یک فرآیند پویای روانشناسی است که از مراحل به هم پیوستهای تشکیل شده است، افراد برای ایجاد سازگاری باید مراحلی را پشت سر بگذارند. فرایند سازگاری از نیاز یا سائق شروع میشود و با ارضای آن تمام میشود، به عنوان مثال در صورتی که یک نوجوان احساس طرد شدن کند، به احساس تعلق نیاز پیدا میکند که از طریق پذیرفته شدن توسط والدین، معلمان یا گروه همسالان میسر میشود. بنابراین میتوان مراحل سازگاری را خروج از حالت تعادل و رسیدن به حالت تعادل مجدد دانست. بیلدر و رابرت[۵۱]؛(۱۹۹۰)، به نقل از کدیور؛(۱۳۷۱). روانشناسان سازگاری فرد را در برابر محیط مورد توجه قرار دادهاند و ویژگیهایی از شخصیت را بهنجار تلقی کردهاند که به فرد کمک میکنند تا خود را با جهان پیرامون خویش سازگار نماید، یعنی با دیگران در صلح و صفا زندگی کند و جایگاهی برای خود به دست آورد. اتکینسون و هیلگارد[۵۲]؛(۱۹۸۹)به نقل از براهنی و همکاران؛(۱۳۸۲). در این میان، سازگاری اجتماعی انعکاسی از تعامل فرد با دیگران، رضایت از نقشهای خود و نحوهی عملکرد در نقشهاست که به احتمال زیاد تحت تأثیر شخصیت قبلی، فرهنگ و انتظارات خانواده قرار دارد.
از آنجا که سازگاری اجتماعی مفهوم عام و گستردهای میباشد، تعریفی که مورد اتفاق نظر اکثریت متخصصان باشد وجود ندارد، اما از عمدهترین تعاریف سازگاری اجتماعی میتوان به تعاریف زیر اشاره کرد:
خدایاری فرد؛(۱۳۸۵) معتقدند که سازگاری، تمایل ارگانیزم برای تغییر فعالیتهای خود در راستای با محیط است که در واقع پاسخی به تغییرات محیط پیرامون میباشد. این ویژگی تعامل و سازگاری فرد با دیگر افراد و ساختارهای ارزشی در واقع مهارت اجتماعی است که تعامل پیوندها و مناسبات او با دیگران و جنبههای ارزشی جامعهای که در آن زندگی میکند را تأمین میکند. با توجه به این تعریف باید تمایزی بین سازگاری فیزیولوژیک و سازگاری اجتماعی قائل شد. زیرا اگر ارضای نیازهای فیزیولوژیک زندگی برای موجود غیر ممکن شود بقای موجود زنده به خطر میافتد. ولی سازگاری اجتماعی برعکس نیازهای فیزیولوژیک در صورت برآورده نشدن آسیبی به بقای موجود زنده از نظر زیستی نمیرساند اما رفتارهای او را غیرانطباقی میکند. دبوراه، ترنر و رومانو[۵۳]؛(۱۹۹۳) سازگاری اجتماعی را جریانی میدانند که توسط آن روابط میان افراد، گروهها و عناصر فرهنگی در وضع رضایت بخشی برقرار باشد. به عبارت دیگر روابط میان افراد و گروهها طوری برقرار شده باشد که رضایت متقابل آنهارا فراهم سازد. تیلور، لتیا و شلی[۵۴] سازگاری اجتماعی را مترادف با مهارتهای اجتماعی میدانند، از نظر آنها مهارتهای اجتماعی عبارت است از توانایی ایجاد ارتباط متقابل با دیگران در زمینههای اجتماعی خاص که در عرف جامعه قابل قبول و ارزشمند باشد. این مهارتها باید دارای بهرهای دوجانبه باشد. به عبارتی دیگر در عین حال که برای شخص مفید است برای دیگران نیز سودمند باشد. خدایاری فرد؛(۱۳۸۵).
از نظراشناینبرگ[۵۵]؛(۱۹۹۲) درجریان سازگاری اجتماعی موضوع ارتباط فرد با افراد دیگر مطرح میشود. دراین جریان، برخورد انگیزهها و خواستههای فرد با ضروریات سازندگی گروهی نمایان میشود. سازگاری اجتماعی به عنوان یک شاخص روانشناختی در برگیرندهی قالبهای اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، علایق اجتماعی، روابط خانوادگی، روابط مدرسهای و روابط اجتماعی تعریف میشود. فرقدانی؛(۱۳۸۳).
سازگاری فرایند پیوستهای است که در آن تجربیات یادگیری شخص، باعث ایجاد نیازهای روانی میگردد و نیز امکان کسب تواناییها و مهارتهایی را فراهم میسازد که از طریق آن میتوان به ارضای آن نیازها پرداخت. نیکتاش؛(۱۳۷۹).
سازگاری اجتماعی به وضعیتی گفته میشود که افراد با گروهها، رفتار خود را به تدریج و از روی عمد و غیرعمد تعدیل میکنند تا خود را با فرهنگ موجود مانند رعایت عادتها، صرف وتقلید سازگار نمایند. به عبارتی سازگاری اجتماعی آن نوع واکنشهایی است که شخص برای رعایت قوانین محیط اجتماعی از خود نشان میدهد و آن را به علت هماهنگی با معیارهای اجتماعی و پذیرفته شدن از طرف آنان اساس رفتار خود قرار میدهد. کوهسالی؛(۱۳۸۵).
سازگاری اجتماعی معمولاً دراصلاحات نقشهای اجتماعی، عملکرد نقش، درگیر شدن با دیگران و رضایت با نقشهای متعدد مفهوم سازی شده است. بیدرمن[۵۶]و همکاران؛(۱۹۹۳).
گاه واژههای اجتماعی شدن، جامعه پذیری و رفتار جامعه پسند را مترادف با سازگاری اجتماعی میدانند که لازم است این مفاهیم توضیح داده شود. نظیری؛(۱۳۷۳).
بدون تردید، اجتماعی بودن دیرینهترین و پایدارترین ویژگی شناخته شده ی انسان است و تقریباً به عنوان یک اصل بدیهی در علوم اجتماعی پذیرفته شده است. این خصیصه بیانگر عدم استقلال فرد از جامعه و ارتباط تنگاتنگ آنها است. رویچ جامعه شناس معاصر میگوید: قبل از هر چیز باید بدانیم فرد وجامعه بدون یکدیگر نمیتوانند وجود داشته باشند و آن دو به شکل غیر قابل تفکیکی دریکدیگرحل شدهاند. ابراهیمی باغبانان؛(۱۳۸۱).
هرفردی در ارضای نیازهای زیستی و اجتماعی خود با محدودیتهای قانونی، عرفی، اخلاقی در جامعه مواجه میشود. درمحدوده ی این ضوابط آشکار و پنهان اجتماعی است که نیازها درجه بندی و محدود میگردد و تحقق مییابد. بدین لحاظ برای رسیدن به امیال و دستیابی به اهداف مشخص باید رفتار اجتماعی مناسب و شیوهی ارتباط صحیح با دیگران را آموخت و فرد را با جامعه، هماهنگ و سازگار کرد. این امر جز با شناخت و پذیرش آگاهانه یا ناآگاهانه، ارزشها، آداب، اصول و قوانین جامعه ممکن نیست، به این جنبه ازیادگیری فرد، اجتماعی شدن میگویند. نقدی دورباطنی؛(۱۳۸۰).
در واقع اجتماعی شدن فرآیندی است که فرد از طریق آن قالبها، ارزشها و رفتارهای مورد نظر فرهنگ و جامعه خود را میآموزد. ماسن[۵۷]و همکاران؛(۱۳۸۰).
به گفتهی آرنت[۵۸]؛(۱۹۹۵)سه هدف عمده ی اجتماعی شدن عبارتند از الف) کنترل تکانهها که شامل گسترش وجدان است، ب) آمادگی نقش و عملکرد در برگیرندهی نقشهای شغلی، نقشهای جنسی و نقشهایی که در مراسمی نظیر ازدواج و پدر و مادر شدن است)پرورش منابع معناداری است که چه چیزی دارای ارزش است و زندگی برای چه چیزی است.
منظور از جامعهپذیری عبارت است از گرایش به ترجیح دادن این که بیشتر با سایر افراد باشیم. جامعه پذیری شامل تمایل به جلب توجه دیگران. تمایل به سهیم شدن در انجام فعالیتها و همراه آنها و تمایل به پاسخدهی و تحریک که جزئی از تمایل اجتماعی نیز هست، میشود. جامعهپذیر بودن ذاتاً ارج نهادن به فرایند تعامل با سایر افراد است. احمدخانی؛(۱۳۸۸).
رفتارجامعه پسند اصطلاحی است که روانشناسان به اعمال اخلاقی که از لحاظ فرهنگی تجویز میشود مانند مشارکت با دیگران، کمک به دیگران، همکاری با دیگران، ابراز همدردی اطلاق میکنند. چنین رفتاری غالباً باعث میشود که فرد بتواند خود را کنترل کند، زیرا مستلزم آن است که او به خاطر منافع دیگران از منافع شخصی چشمپوشی کند. ماسن و همکاران؛(۱۳۸۰).
در تعریف دیگری سازگاری اجتماعی به عنوان مهمترین ملاک اندازهگیری رشد اجتماعی فرد، عنوان شده است. رشد اجتماعی، مهمترین جنیهی رشد وجودی هر شخص است. معیار اندازهگیری رشد اجتماعی هر کس میزان سازگاری او با دیگران است. این دیگران شامل همهی دوستان، معلمان، افراد خانواده وحتی کسانی که برای اولین بار با آنها ملاقات میکنیم، میشود. نظیری؛(۱۳۷۳).
اسلامی نسب خصوصیات انسان سازگار یافته را این گونه بیان میکند:
– احترام به شخصیت خود و دیگران
– شناسایی محدودیتها در خود و دیگران
– داشتن این رفتار، معلول علتی است.
– شناسایی احتیاجات و محرکهایی که سبب ایجاد رفتار و اعمال میگردند.
همچنین چند ویژگی را به عنوان اشکال رفتار سازگارانه در سنین مختلف بیان میکنند:
– فرد سازگار در تجاربی که متعلق به محدودهی رشد سنی اوست، شرکت میکند.
– فرد سازگار قادر به پذیرش تجارب و مسئولیتهای مربوط به نقش یا موقعیت خویش در زندگی است.
– فرد سازگار با اشتیاق به حل و فصل مشکلاتش میپردازد.
– فرد سازگار میداند که چگونه و چه وقت کار وتفریح میکند.
برای دانلود فایل متن کامل پایان نامه به سایت 40y.ir مراجعه نمایید. |