بررسی قیمت تمام شده انرژی خورشیدی در مقایسه با گاز طبیعی بخش خانگی …
1 min read
از اواسط دهه ۸۰ سازمان و تشکیلات بانک جهانی و مؤسسه توسعه اقتصادی وابسته به آن مورد تجدیدنظر قرار گرفت و تعداد زیادی از کارشناسان و صاحبنظران فنی خود را در امور طرحهای عمرانی بازنشسته و به جای آنان کارشناس اقتصاد کلان استخدام نمود و از ظرفیت و امکانات و نوآوریهای خود در زمینه تدوین و ارزشیابی طرحهای عمرانی کاست. از سال ۱۹۸۴ به بعد دورههای آموزشی ارزشیابی طرحها به ندرت تشکیل گردید و اولویت و اهمیت خود را از دیدگاه بانک جهانی از دست داد و فرض بر آن بود که سایر مؤسسات این کار را دنبال خواهند نمود. این موضوع باعث گردید که در دو دهه ۸۰ و ۹۰ در زمینه تدوین و ارزشیابی طرحهای عمرانی نظرهای تازهای ارائه نگردد و آنچه که مطرح شده عملاً حول نظریات ارائه شده قبلی بوده که مهم ترین آنها عبارتند از(راهنمای تهیه گزارش توجیه طرح، ۱۳۸۰):
- تحلیل اقتصادی طرحهای کشاورزی-۱۹۸۲
- ارزشیابی و مدیریت طرح- ۱۹۸۳
- ارزشیابی طرح ۱۹۸۸
- ارزشیابی طرح برای کشورهای در حال توسعه- ۱۹۹۰
- ارزشیابی اقتصادی طرح ها- ۱۹۹۶
- اقتصاد تحلیل طرح- ۱۹۹۷
- اقتصاد تحلیل طرح، رهنمودی برای دست اندرکاران، ویلیام آ. وارد – باری جی. ورن – ویلیام اچ. دوسیلوا، بانک جهانی ۱۹۹۷
- نرم افزار کامفارIII[12]: نسخه ۱کامفار سال ۱۹۸۳ و نسخه ۱٫ ۱ آن در نوامبر ۱۹۸۴ به بازار عرضه شد و به دلیل استقبال از آن؛ نسخه ۲ و ۲، ۱ آن در سالهای ۱۹۸۶ و ۱۹۸۹ ارائه گردید و نسخه ۳ آن در سال ۲۰۰۴ توسط یونیدو وارد بازار گردید(راهنمای کاربردی نرمافزار تخصصی کامفار III، ۱۳۸۴).
برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید. |
۲-۱-۵- ارزیابی طرحهای سرمایهگذاری
منظور از ارزشیابی یک طرح، دقیقاً انتخاب معیار و استاندارد مطلوب و کاربرد آن برای ارزشیابی است. ضرورت ارزیابی از کمبود منابع موجود سرچشمه میگیرد، زیرا اگر منابع زیادتر از نیاز در اختیار باشد دیگر لزومی به ارزیابی نیست. در انجام مطالعات توجیهی یک طرح، چهار جنبه زیر مورد ارزیابی قرار میگیرد(اسکونژاد، ۱۳۸۰) :
- ارزیابی بازار
- ارزیابی فنی
- ارزیابی مالی
- ارزیابی اقتصادی
۲-۱-۵-۱- ارزیابی بازار
بخش نخست در گزارش مطالعه توجیهی تمام طرحهای عمرانی (انتفاعی و غیرانتفاعی) را بررسی بازار و یا به عبارتی تقاضای محصول (خدمت یا کالا) تشکیل میدهدکه چهار مرحله زیر را در بر میگیرد :
- تحلیل نیاز یا تقاضای گذشته و کنونی محصول
- برآورد نیاز یا تقاضای آینده محصول
- مسأله بیاطمینانی به برآوردهای آینده و چگونگی رفع آن
- تعیین هدف تولیدی طرح عمرانی
در واقع باید گفت که ارزیابی بازار، به عنوان یک کار مقدماتی در انجام مطالعات یک طرح، به دنبال پاسخگویی به دو سؤال زیر است :
- نیاز بازار به محصول یا خدمات مورد نظر چقدر خواهد بود؟
- سهم بازار برای محصول یا خدمات طرح مورد نظر چقدر خواهد بود؟
۲-۱-۵-۲- ارزیابی فنی
پس از بررسی بازار و تعیین هدف تولیدی طرح عمرانی، مسأله بعدی مطالعه و بررسی شیوه تولید محصول (کالا یا خدمت) و تسهیلات مورد نیاز و تمام مسائل فنی مربوط به طرح است. در واقع بررسی فنی طرح از مرحله مطالعه مقدماتی آغاز شده و به موازات پیشرفت مطالعه طرح، ادامه مییابد. در ارزیابی فنی روش تولید و تجهیزات و تأسیسات و منابع مورد نیاز مشخص میشود و سپس بر پایه آن هزینه های سرمایهگذاری و بهرهبرداری طرح برآورد میگردد(راهنمای تهیه گزارش توجیه طرح، ۱۳۸۰).
باید توجه داشت که بررسی فنی طرح به معنی خاص آن، یعنی فقط امکانپذیری تولید از نظر فنی نیست، یعنی هر چند با پیشرفت فناوری و دانش فنی کنونی کمابیش تولید هر محصولی از نظر فنی امکانپذیر است اما نکته مهم آن است که این تولید از نظر مالی و همچنین اقتصادی نیز سودآور باشد. هدف مطالعه فنی نیز دقیقاً آن است که گزینههای مختلف تولید با عنایت به اوضاع و احوال موجود و پیشبینیهای آینده، مورد بررسی قرار گیرد و از میان آنها مطلوبترین گزینه انتخاب شود.
۲-۱-۵-۳- ارزیابی مالی
در ارزیابی مالی طرح دو سؤال زیر مطرح میگردد که باید پاسخی برای آنها یافت :