راهنمای کامل آشنایی با برندینگ و استراتژیهای آن
1 min read
“
با دیدن و خوندن این مقاله به خاطر طولانی بودن اون امیدوارم خسته نشید و جرقه ای در شروع کار و کاسبی خود داشته باشین.
پیشرفت و پیشبرد روش هدف دارهای برندینگ یکی از مشکل ترین قدمها در روند بازاریابی به حساب میآید. بیشتر این المان بیشتر کسب وکارا رو با رقابتهای بزرگ مواجه میکنه اما توصعه برند یه قدم حیاتی واسه هویت یه شرکت به حساب میآید. این روش هدف دار سه عامل اصلی کسب وکار شما رو دربر گرفته و به عنوان طرحی واسه پیشرفت روش هدف دارها و تاکتیکهای بازاریابی شما درنظر گرفته میشه. سه عامل اصلی کسب وکار عبارتند از :
-
- هدف: کار و کاسبی شما باید دارای یه هدف مشخص و راهبردی باشه.
- ثبات و سازگاری: بدون این عامل هر کسب وکاری واسه باقی موندن با مشکلات زیادی مواجه می شه.
- تاثیر احساسی: احساسات مولف ها هستش که کمک میکنه تا مشتریان با شما رابطه برقرار کنن و یه روش هدف دار برندینگ میتونه این احساسات رو در مشتریان به وجود بیاره.
واسه شروع پیشرفت روش هدف دار برندینگ باید درک درستی از اجزاء جور واجور بازاریابی داشته باشین. از جمله این اجزاء میتوان به مشتریان هدف، رقابت، اجناس، خدمات و پیشنهادهای فروش منحصر به فرد اشاره کرد. با شناسایی اجزاء برنامه بازاریابی میتونید پایه های اولیه روش هدف دار برندینگ خود رو بنا کنین. یه روند موثر برندینگ باید منتهی به شکل گیری یه هویت منحصر به فرد واسه برند شما شده و شما رو نسبت به رقیباتون جدا کنه. واسه همینه که از این عامل به عنوان قلب یه روش هدف دار رقابتی نام برده میشه.
طراحی روش هدف دار برندینگ شما میتونه به آسونی با دنبال کردن نکات آورده شده در این مطلب انجام شه.
- برندینگ چیه و چه اهمیتهایی داره؟
برندینگ یه وسیله قدرتمنده که پیشنهاد شما رو واسه مشتریان نسبت به بقیه جدا میکنه. برندینگ میتونه یه نام، یه شعار، یه علامت، یه سمبل، یه طرح و یا ترکیبی از این المانها باشه که اجناس یا خدمات یه شرکت رو معرفی میکنه. این المانها بین اجناس و خدمات یه شرکت و رقیبان اون شرکت فرق بوجود میآورد. به عنوان تعریفی دیگه میتوان گفت که برندینگ چیزی بالاتر از یه لوگو یا یه المان تجاریه. وقتیکه به برند خود میاندیشید، واقعا باید همه تجربیات مشتری هاتون رو در نظر بگیرین. لوگو، وبسایت، شبکه های اجتماعی، روش رابطه با مشتریان و چگونگی استفادهی مشتریان از محصول یا خدمات شما، همه باید در روند برندینگ مورد توجه قرار گیرند. بطور خلاصه میتوان گفت برند شما، دید مشتریان به مجموعه تجارت شما رو شکل میدهد.
یه برند چه کارایی باید بکنه؟
برندینگ باید باعث شه که بازار هدف اجناس و یا خدمات شما رو از بین همه گزینه های موجود و رقیبان شما، انتخاب کنه. اهدافی که یه برند خوب باید به اونا برسه عبارتند از:
- پیام شرکت رو به روشنی ارائه دهد
- اعتبار شما رو تایید کنه
- رابطه احساسی بین اجناس و مشتریان بسازه
- مشتریان رو به خرید ترقیب کنه
- موجب وفاداری مشتریان به اجناس شرکت شه
برندینگ و داشتن دید درست نسبت به خواسته های مشتریان
واسه موفقیت در روند برندینگ، شما باید یه درک درستی از نیازها و خواسته های مشتریان داشته باشین. این موضوع باید با به کار گیری همه راههای ارتباطی بین شما و مشتریان تحقق یابد. از برندینگ باید واسه معرفی هویت شرکت یا سازمان شما و چیزی که ارائه میبدین استفاده شه. مثلا اگه یه برند توانایی صحبت کردن داشت خود رو این جوری معرفی میکرد:
- “من …………….. هستم.
- من به دلیل ………………………… بوجود اومده ام.
- پس اگه شما با من در رابطه هستین، ممکنه اجناس و خدمات من علاقه مند شید و بخواین که ارتباطتونرو با من حفظ کنین و درمورد من به دوستان و آشنایانتان اطلاع رسانی کنین”.
اهمیت برندینگ
در ادامه ۱۰ دلیل واسه بیان اهمیت برندینگ به شما ارائه می شه:
- برندینگ تجارت شما رو به مشتریان معرفی میکنه
مردم بیشتر تمایل دارن که از اجناس و خدمات شرکتهایی استفاده کنن که نام تجاری آشنایی داشته باشن. اگه برند شما به اندازه کافی ثبات داشته و به آسونی قابل تشخیص باشه، مشتریان با آرامش خاطر بیشتری از اجناس شما استفاده می کنن.
- برند شما باعث ایجاد فرق بین شما و رقیباتون میشه
امروزه در بازارهای جهانی جدا شدن از دیگر رقبا و دیده شدن خیلی مهمه. دیگه شرکتها فقط با رقبای محلی خود رقابت نمیکنن بلکه سطح رقابت بسیار گسترده تر شده و همه شرکتهای در رابطه رو در سراسر جهان دربر میگیرد. برندینگ به شما کمک میکنه تا بتونین خود رو از هزاران حریف خود در نقاط جور واجور دنیا جدا کنین.
- برند شما نشون دهنده قدمت و تجربیات تجارت شماس
همه تجربیات برند شما، از چگونگی خدمت رسانی گرفته تا شکل ظاهری لوگوی شما، به مشتریان نشون میده که شرکت شما چیجوری بوده و در چه سطحی قرار داره.
- برند شما موجب ایجاد انگیزه در کارکنانتون می شه
یه روش هدف دار قوی برندینگ، به کارکنان اون برند القا میکنه که باید همیشه در کارشون موفق باشن. به اونا نشون میدهد که چیجوری عمل کنن، چیجوری پیروز شن و چیجوری با اهداف شرکت شما بر بخورن.
- یه برند قوی موجب ایجاد علاقه در مشتریان نسبت به خود میشه
مردم علاقه دارن که درمورد برنده های مورد علاقه خود صحبت کنن. مردم همیشه تلاش میکنن که برند بپوشن، برند بنوشن، به یه برند گوش بدن و پیوسته علاقه دارن تا در مورد برنده های مورد علاقه خود با بقیه گفتگو کنن. پس باید درنظر داشته باشین که مردم درمورد برندی که اونو بخاطر نمیبیارن نمی تونن گفتگو کنن. پس یه برند قوی موجب می شه تا علاقه مندی در مشتریان به وجود بیاد.
- یه برند قوی نشون میدهد که مشتریان باید چه انتظاراتی داشته باشن
یه برند پایدار و روشن همیشه آسایش رو واسه مشتریان جفت و جور میآورد. چون همیشه مشتریان میدانند که با چه محصول یا خدمتی و با چه سطحی از کیفیت مواجه هستن.
- برند تجاری همیشه شما و تعهداتتون رو به مشتریان یادآوری میکنه
شما، اجناس و همه وسایل بازاریابی مربوط به شما همه جزئی از برند حساب میشید. مهمه بدونین که مشتریان دربارهی شما و خدماتی که به اونا وعده داده اید چه تفکراتی دارن.
- برندینگ به شما کمک میکنه تا پیوسته روی اهدافتون متمرکز باشین
یه روش هدف دار برندینگ روشن، به شما کمک میکنه تا همیشه روی ماموریتها و چشماندازه های تجارت خود تمرکز کنین. این روش هدف دار میتونه بازاریابی شما رو هدایت کرده و موجب صرفه جویی در وقت و هزینه شه.
- برند شما کمک میکنه که شما بتونین به شکل احساسی با مشتری هاتون رابطه برقرار کنین
یه برند خوب موجب شکل گیری یه حس خوب در مشتری موقع خرید می شه. باید به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین که بعضی وقتا فرقی در اجناس ارائه شده به وسیله شرکتهای جور واجور وجود نداره و فقط این حس خوب به یه برنده که باعث میشه مشتری انتخاب خود رو بکنه.
- یه برند خوب واسه شرکت شما یه دارایی به حساب میآید
برند قوی بالاتر از داراییهای فیزیکی به عنوان یه دارایی غیر مادی واسه هر شرکت به حساب میآید. به شرکتهای بزرگ مانند Apple و google توجه کنین. آیاارزش حقیقی این شرکتها فقط با محاسبه ارزش کارخانه ها، انبارها، لوازم و اجناس اونا تخمین زده میشه؟ نه. این شرکتها بسیار بیشتر از داراییهای فیزیکی که دارن میارزند. برند اونا ارزشی بالاتر از داراییهای دیگه اونا پیدا کرده.
- نوعای جورواجور برند کدوما هستن؟
هر برند خاص واسه بازاریابی تو یه بخشی خاص کاربرد داره. کلا چند نوع برند هست که برند شمام میتونه یکی از اینها باشه:
برند اجناس: وقتی که در بازار اجناس شما ویژگیها و جذابیتهای خاصی نسبت به بقیه ارائه کنه و خود رو نسبت به دیگر اجناس جدا نشون بده، اون زمان محصول (کالا) شما تبدیل به یه برند شده.
برند خدمات: خدمات کالاهایی هستن که از چشم مردم مخفی میمانند. مردم دقیقا براساس اعتماد به شخص یا شرکتی که اون خدمات رو ارائه میدهد، خدمات رو خریداری میکنن. پس اگه شما به دنبال تولید یه برند خدماتی هستین باید به مراتب قابل اعتمادتر از بقیه عمل کنین و تصویری مثبت از برند خود به جا بذارین.
برند تجاری (Business brand): شما میتونید علاوه بر برند اجناس و خدمات واسه کسب وکار خود یه برند تجاری جدا از هم داشته باشین. اگه بنا به توان و بودجه ای که دارین فقط از عهده تولید و گسترش یه برند برمیآیید، بهتره از برند تجاری استفاده کنین. چون این برند میتونه هم زمان خواهندگان کار، سرمایه گذاران و از همه مهمتر مشتریان رو جذب کنه.
برند شخصی: هر فردی خواسته یا ناخواسته واسه بقیه یه برند حساب میشه. اگه مردم اسم شما رو بدونن و یا چهره شما رو به خاطر بیارن، تصویر برند شما تو ذهن اونا شکل می گیره.
برند شخصیتی: اگه یه برند شخصی بسیار بزرگ شه تبدیل به یه برند شخصیتی می شه. این برنده ها وقتی که با یه محصول یا خدمت همراه شن به اونو بسیار مهم می کنن. مثلا پروفسور سمیعی یه برند شخصیتیه و جراحی که به وسیله پروفسور سمیعی انجام میشه یه محصول همراه با برند شخصیتیه. پروفسور سمیعی تنها یه نامه اما این نام واسه مردم یادآور خدمات پزشکی ممتازه.
اگه هدف شما رهبری بر صنعتیه که در اون فعالیت میکنین، باید یه برند شخصیتی قوی بسازین تا از اون به عنوان اهرمی واسه شناساندن اجناس و خدمات خود به بازار هدف استفاده کنین.
- برندینک و بازاریابی (Marketing) چه فرقهایی با همدیگه دارن؟
در این رابطه طیف گسترده ای از نظرات ارائه میشه اما کلا به کلیه فعالیتهایی که منتهی به گسترش به کار گیری یه محصول یا خدمت میشه، بازاریابی گفته میشه. پیام بازاریابی اینه که “اجناس ما رو استفاده کنین چون از اجناس بقیه بهتر، جذابتر و محبوبتره و فلان شخص از محصول ما استفاده میکنه یا شما فلان مشکل رو دارین و محصول ما راه حل اون هستش و …”. اما این کار، برندینگ نیس! وظیفه یه برند معرفی و شناساندن شما و مجموعه کاری شما به مخاطبه. واقعا میتوان گفت بازاریابی پیام شما رو میرساند در حالی که برندینگ شما رو معرفی میکنه. برند به مشتریان کمک میکنه تا محصول مورد نظرشون رو بخرن اما مستقیما به اونا نمیگوید که “منو بخر” عوضش به اونا میگوید ” این چیزیه که هستم و به خاطر این تولید شده ام. اگه شما با من موافق هستین میتونید منو خریداری کرده و ازم پشتیبانی کنین و منو به دوستانتون پیشنهاد بدین”.
- چیجوری میتوان برند رو تعریف کرد؟
تعریف برند اولین قدم در پیشرفت یه روش هدف دار برندینگ به حساب میآید. تعریف برند پایه ای واسه شکل گیری دیگه اجزاء برندینگ به حساب میآید. این روند با جواب به چند سوال شروع میشه:
- شما چه محصول یا خدمتی رو به مشتریان ارائه میبدین؟ کیفیت اجناس یا خدمات خود رو واسه مشتریان بگید
- ارزشهای اصلی اجناس یا خدمات شما کدوما هستن؟ ارزش اصلی شرکت شما چیه؟
- ماموریت شرکت شما چیه؟
- شرکت شما در چه موضوعی تخصص داره؟
- بازار هدف شما چه کسائی هستن؟ سرویس یا محصول شما چه کسائی رو به خود جذب میکنه؟
- شعار تبلیغاتی شما چیه؟ این شعار چه پیامی رو به مخاطب انتقال میدهد؟
- فعالیتهای شما منتهی به تشکیل یه شخصیت و کاراکتر خاص واسه شرکت شما میشه. این کاراکتر چیجوری ترسیم میشه؟ چه کیفیتی رو به نمایش میگذارد؟ این شخصیت به اندازه کافی خلاق، نوآورانه و پرانرژی ترسیم میشه؟
- اگه از شخصیت برند خود واسه ایجاد رابطه با جامعه هدف استفاده کنین، چه بازخوردهایی دریافت می کنین؟ چه ویژگی از برند شما موجب جلب توجه مخاطب می شه؟
باید به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین که در همه مراحل پاسخگویی به این سوالات باید مخاطب خود رو در نظر داشته باشین.
- اهداف برند خود رو مشخص کنین
مدیریت موثر برند یعنی یه تعریف روشن از مخاطب برند و اهدافی که برند به دنبال رسیدن به اون هستش. واسه تعیین اهداف برند خود باید جواب مناسبی واسه این سوالات پیدا کنین:
- از برند خود میخواهید چه نقشی در شرکت شما اجرا کنه؟
- میخواهید بقیه چه چیزایی رو در مورد اجناس شما بدونن؟
تعریف یه هدف به همراه یه برنامه زمانبندی مشخص واسه رسیدن یه اون راه رسیدن به اون هدف رو بسیار روشن و آسون می کنه. با تعریف درست این برنامه شما یه نقشه راه دارین و دقیقا میدونین که چیجوری و در چه وقتی به اهداف خود میرسید.
فرض کنین می خواید شرکت خود رو تا حدی پیشرفت بدین که به عنوان رهبر صنعت خود شناخته شید. چیجوری این کار رو انجام میبدین؟ شما میتونید:
- یکی از اعضای تیم رو مامور صحبت در برنامه های تجاری تلویزیون کنین
- برنامه هایی واسه سخنرانی در جمع گروههای حرفهای صنعت خود ترتیب بدین
- مقالات خود رو در روزنامه ها، مجلات و رسانه های آنلاین انتشار بدین
- روی مشتریان هدف متمرکز شید
قدرت برند به توانایی تمرکز اون برند روی بازار هدف وابسته. این تمرکز باعث می شه تا تاثیر گذاری برند به مراتب روی مخاطب بالاتر بره. باید طوری با مخاطب هدف خود رابطه برقرار کنین که فهمیده باشه روی صحبت شما دقیقا با اونه.
دلیل اهمیت بازار هدف در برندینگ چیه؟
جدا از ماموریت برند، شناسایی و گرفتن پشتیبانی مخاطب هدف یکی از مهمترین فاکتورهای رسیدن به اهداف برند حساب میشه. واسه رسیدن به این اهداف باید با شناخت کافی از بازار هدف، اطلاعات مورد نیازتون رو از این بازار بدست بیارین. شما میتونید این کار رو با انجام یه موشکافی روی بازار، انجام بدین. بسته به اینکه اطلاعات شما از بازار واسه انجام این بررسی چقدر باشه، خروجی این بررسی به شما کمک می کنه تا اطلاعات لازم واسه رسیدن به اهداف خود رو بدست بیارین. شناخت شما از مخاطب به شما کمک می کنه تا پیامهای موثرتری به مخاطب ارائه بدین و با اعتماد به نفس بیشتر با اونا رابطه برقرار کنین.
واسه پیشرفت بهتر روش هدف دار برندینگ توجه به دو مورد بسیار لازمه:
-
- انجام یه موشکافی غیر رسمی از بازار
تا جایی که میتونید تحقیقات رو کاملتر انجام بدین. واسه تحقیق از اینترنت بهره بگیرین. اخبار مربوط به بازار هدف رو زیر نظر بگیرین تا بتونین با شناخت دقیق از چیزای مورد علاقه، جمعیت و روند حرکت این بازار، به جامعه هدف نزدیک و نزدیکتر شید. جواب به سوالات زیر به شما کمک می کنه تا بررسی بهتری نسبت به بازار هدف انجام بدین:
- مخاطب هدف شما کیست؟
- مخاطب هدف شما در چه مکانهایی گذاشته شده ان؟
- اونا در مورد برند شما چه نظری دارن؟
- شما علاقه دارین که اونا نسبت به برند شما چه نظراتی داشته باشن؟
- چیجوری میخواهید اونا رو به اجناس یا خدمات خود جذب کنین؟
- چه کسائی واسه گرفتن پشتیبانی این مخاطبان با شما رقابت میکنن؟
- جامعه هدف شما مصرف کننده هستن یا شرکتهای واسطه رو هدف قرار داده اید؟
- توصیفی از جامعه هدف جفت و جور کنین
با جواب به سوالنامه ای که در ادامه ارائه میشه توصیف دقیقی از جامعه هدف جفت و جور کنین. تا جایی که میتونید جواب خود رو خاص و مشخص ارائه بدین:
-
- جمعیت هدف شما در چه محدوده سنی قرار دارن؟ بررسی کنین که هدف شما کودکانه و یا جوانان یا بزرگسالان رو مخاطب خود میدونین؟ شما هیچوقت نباید در تشخیص سن مخاطب خود اشتباه کنین.
- جنسیت مخاطب شما چیه؟ زن یا مرد؟
- مشتریان بالقوه شما از چه سطح درآمدی بهره مند هستن؟ شما میخواهید به اونا اجناس لوکس بفروشین؟ باید بررسی کنین که توان خرید مشتریان چقدر س و اجناس رو متناسب با اون ارائه کنین.
- وضعیت خانوادگی جامعه هدف شما چیجوریه؟ متاهل هستن یا مجرد؟ در حال تحصیل هستن یا شاغل حساب میشن؟
- محصول شما واسه جامعه هدف احتیاجی رو برطرف میکنه یا فقط یه کالای لوکس حساب میشه؟
- معمولا مخاطب واسه خرید محصول شما از قبل برنامه ریزی کرده و پس انداز میکنه یا الابختکی از شما خرید می کنه؟
- چه ویژگیهایی در محصول شما واسه مخاطب جذاب میشه؟
- کلا مخاطب به چه خصوصیاتی از محصول یا سرویس شما علاقه داره و به کدوم بی علاقه س؟
با جواب به این سوالات یه پیشنویس خوب واسه شناخت جامعه هدف دارین و میتونید راحتتر و بهتر واسه رابطه با اونا برنامه ریزی کنین.
برندینگ هویت شما در بازار حساب میشه. با مطالعه دقیق دور و بر این موضوع و بهره گیری از پیشنهاد های این مقاله در سئو روز و جواب به سوالات مهم مطرح شده در اون میتونید کار تولید برند خود رو شروع کنین و در کنار به کارگیری روشهای بازاریابی موفق، یه کسب و کار پر رونق رو راه اندازی کنین.
“