دسته بندي علمی – پژوهشی : ردیابی هیستوموناس مله اگریدیس در بوقلمون های کشتارشده دراستان اصفهان۹۳- قسمت ۶
1 min read
کالیریکلوم فابا[۱۶]
یک ترماتود نیمه کروی است،که طول آن به ۵/۵ میلی متر میرسد. این کرم درون کیستهایی در پوست طیور و بسیاری از پرندگان وحشی زندگی میکند. کیستهای پوستی حدود ۴ تا ۴ میلی متر قطر داشته، معمولأ حاوی دو کرم میباشند و اغلب در ناحیه مخرج دیده میشوند. چرخه زندگی آن ناشناخته است. این جراحات نشانههای زیادی ایجاد نمیکنند ولی ممکن است به کاهش کیفیت لاشه در کشتارگاه منجر گردد.
۲-۳- بیماریهای انگلی طیور
۲-۳-۱- کوکسیدیوز
تعریف
کوکسیدیوز طیور از بیماریهای تک یاختهای طیور در تمام نقاط دنیا است. که باعث ایجاد التهاب روده میشود و کارائی پرندگان را کاهش میدهد.
تاریخچه
کوکسیدیوز از سالها پیش به عنوان یکی از بیماریهای مهم طیور، بویژه ماکیان شناخته شده است. بسیاری از اطلاعات اساسی در مورد کوکسیدیوز در دهههای ۱۹۳۰ و۱۹۴۰ حاصل شد وهنوز هم تحقیقات مهمی در این زمینه انجام میگیرد. همزمان با توسعه صنعت طیور در سراسر دنیا، گلههای بزرگتری از پرندگان در محوطههای محدود تری پرورش یافتند، که این وضعیت سبب افزایش شیوع کوکسیدیوز گردید. کسب دانش بیشتر درباره کوکسیدیا و تولید داروهای ضدکوکسیدیایی موثر، پیشگیری از خسارات زیادی را که قبلأ رایج بوده، ممکن ساخته است. امروزه کوکسیدیوز در اغلب واحدهای بزرگ پرورش طیور به خوبی کنترل میشود، ولی در جاهایی که معیارهای کنترل بیماری به کارگرفته نمیشود به صورت بیماری مهمی باقی میماند (۸).
سبب شناسی
کوکسیدیوز در ماکیان و بوقلمون به وسیله گونههایی از ایمریا ایجاد میشود. گونههای متعددی از آیمریا هادر ماکیان و بوقلمون وجود دارند ولی همه آنها بیماریزایی شدیدی ندارند. کوکسیدیاها دارای میزبانهای اختصاصی میباشند، از این رو بین گونههای مختلف طیور انتقال نمییابند (۵).
هفت گونه آیمریا عبارتنداز : آیمریا ادنوئیدس، آیمریا مله اگریدیس، آیمریا گالوپاوونیس،آیمریا مله اگریمیتیس، آیمریا دیسپرسا، آیمراینکوآ و آیمریا سابروتوندا. غالبأ ۳گونه اول در بوقلمون بیماریزا هستند (۳).
چندین گونه در مزارع بوقلمونهای تجاری در سراسرایالات متحده آمریکایافت شده است (۱۴).
انتقال
عامل بیماریزا برخلاف سایر ارگانیسمها از پرندهای به پرنده دیگر منتقل نمیشود. پرندگان با خوردن اووسیتهای هاگ دار شده که با مدفوع پرندگان بیماری دفع میگردند و بستر، آب و غذا را آلوده میکنند مبتلا میشوند (۳).
نشانههای بالینی
نشانههای بیماری در ماکیان برحسب گونههای مختلف کوکسیدیا متفاوت است. گونههایی که بیماریزایی کمی دارند، یافاقد نشانه اند یا نشانههای کمی ایجاد میکنند. گونههایی که بیماریزایی بیشتری دارند، اغلب موجب اسهال میگردند که ممکن است موکوئیدی یاخونی باشد. غالبأ به همراه اسهال ، دهیدراتاسیون به وجود میآید. متعاقب اسهال و دهیدراتاسیون، بزودی ژولیدگی پرها، کم خونی ، بی حالی، ضعف،جمع کردن سرو گردن به طرف بدن و خواب آلودگی بروز میکند.
کوکسیدیوز در مرغهای تخم گذار معمولأ با کاهش تولید تخم مرغ مشخص میگردد. در صورت استقرار کامل عفونت، ممکن است از دست دادن رنگدانههای پوست نیز مشاهده شود. آلودگی پرندگان در حال رشد بویژه جوجههای گوشتی باعث میشود که رشد مناسب آنها سریعأ متوقف شود. میزان واگیری و مرگ و میر در ماکیان بسیار متغیر است ولی ممکن است هر دو بسیار بالا باشند. کوکسیدیوز در بوقلمون نیز شبیه این بیماری در ماکیان است اما اسهال بندرت خون آلود میشود و ابتلای شدید بوقلمونهای جوان در سنین ۸ هفتگی به بالا بندرت اتفاق میافتد (۸).
جراحات
به منظور تشخیص ضایعات کوکسیدیوز میتوان آنها را بر حسب ابتلای ثلث قدامی، میانی و خلفی رودهها تقسیم بندی نمود. نوع و محل جراحات ایجاد شده در روده و بیماریزایی انگل بدین ترتیب است :
ثلث قدامی
آیمریا آسرولینا : موجب تورم روده در ثلث قدامی رودهها میشود. در موارد شدید ممکن است جراحات به قسمتهای پایین تر روده هم گسترش یابند. تورم روده ممکن است خفیف تا شدید باشد و گاهی منجر به ضخیم شدن مخاط میگردد. خطوط (پلاک های) عرضی سفید تا خاکستری اغلب در مخاط مشاهده میگردند ولی اگر به هم متصل شوند، ممکن است قابل تشخیص نباشند. در گسترشهای تهیه شده از مخاط، اووسیتها دارای اندازه متوسط و به شکل تخم مرغ میباشند. این نوع کوکسیدیوز در پرندگان مسن تر شایع است. آیمریا آسرولینا بیماریزایی نسیتأ شدیدی دارد. حضور گونههای مختلف آیمریا، معمولأ تشخیص را دشوار مینماید.
ثلث میانی
آیمریا نکاتریکس : سبب تورم شدید روده در ثلث میانی، ودر موارد شدید در سرتاسر روده میشود. تورم روده اغلب با پرخونی، خونریزی، نکروز و مدفوع خون آلود مشخص میگردد. ثلث میانی روده اغلب به طور مشخصی متسع، ملتهب و ضخیم میگردد. کانونهای سفید تا زرد (شیزونتهای بسیار بزرگ) وخونریزیهای پتشی ممکن است در سطح سروزی رودهای که باز نشده، مشاهده شوند. اووسیتها فقط در روده کور تشکیل میگردند و تعداد آنها زیاد نیست، علاوه بر این، ممکن است پیش از حضور اووسیتها در مدفوع، پرندگان بمیرند.
آیمریا نکاتریس بیماریزایی شدیدی دارد و اغلب موجب مرگ و میر بالایی میشود.
آیمریا ماکزیما : تورم ملایم تا شدیدی را درثلث میانی رودهها ایجاد میکند که گاهی با ضخیم شدن دیواره روده و اتساع مشخص آن همراه میباشد. محتویات ممکن است خون آلود باشد. اووسیتها بسیار بزرگ واغلب به رنگ طلایی میباشند. آیمریا ماکزیما بیماریزایی متوسط تا شدیدی دارد.
ثلث خلفی
آیمریابرونتی : در ثلث خلفی رودهها (انتهای روده باریک، رکتوم و قسمت ابتدایی روده کور) تورم ایجاد میکند. ممکن است توده فیبرینی یا فیبرینی نکروتیکی از بقایای سلولی، مخاط مبتلا را بپوشاند یا توده پنیری شکلی در روده کور و رکتوم ایجاد نماید. اووسیتهای بزرگ هستند وهرکدام دارای یک گرانول قطبی میباشند. آیمریا برونتی بیماریزایی نسبتأ شدیدی دارد.
آیمریا تنلا : موجب تورم مشخص روده کور وگاهی ابتلای نواحی دیگر روده میشود. غالبأ در ابتدا خون در روده کور و مدفوع ظاهر میشود. بعدأ ممکن است تودهای پنیری در روده کور یافت شود. شیزونتهای بزرگی در روده کور وجود دارند. آیمریا تنلا بیماریزایی شدیدی دارد و در جوجههای جوان مرگ ومیر بالایی ایجاد میکند.
۲-۳-۲- کریپتوسپوریدیوز
کریپتوسپوریدیوز نوعی بیماری تک یاختهای است که در پرندگان با ایجاد بیماری حاد یا مزمن در دستگاههای تنفس وگوارش مشخص میگردد. البته بعضی از عفونتهای کریپتوسپوریدیایی نشانه خاصی ندارند. این ارگانیسم دارای یک چرخه زندگی کوکسیدیایی میباشد که در لبه پرزهای کوچک سلولهای اپی تلیال کامل میگردد.
وقوع بیماری
عفونت با کریپتو سپوریدیوم در ماکیان، بوقلمون، بلدرچین، قرقاول، طاووس، طوطی وپرندگان آبزی رخ میدهد. انسان و سایر گونههای پستانداران، خزندگان، دوزیستان وماهیها نیز ممکن است با این تک یاخته آلوده شوند. در میزبانهایی که ایمنی آنها تضعیف شده، کرپتوسپوریدیوز ممکن است بیماری شدید و مهلکی ایجاد نماید، ولی تضعیف ایمنی، لازمه ایجاد عفونت یا بیماری نیست.
دوگونه معتبر از کریپتوسپوریدیوم در بوقلمونها یافت شده است که شامل C.meleagridis و C.baileyi (36).
تاریخچه
۱- Tyzzer در سال ۱۹۰۷ اولین بار آلودگی موش آزمایشگاهی با کریپتوسپوریدیوم را توصیف نمود. بعدأ او دو گونه از کریپتوسپوریدیومهای آلوده کننده موش را براساس محل اختصاصی و مرفولوژی ارگانیسم مشخص نمود :کریپتوسپوریدیوم موریس (مخاط معده) وکریپتوسپوریدیوم پارووم (روده کوچک) (۴۰).
۲- همچنین Tyzzer اولین کسی بود که درسال ۱۹۲۹، آلودگی با کریپتوسپوریدیوم را در روده کور ماکیان شرح و گزارش داد، ولی هیچ نشانهای ازبیماری توجه او را جلب نکرد. اولین گزارش از واگیری و مرگ و میر ناشی از کریپتوسپوریدیوم در پرندگان در سال ۱۹۵۵ و مربوط به ابتلای قسمتهای انتهایی روده باریک بوقلمونها بود. اولین گزارش کریپتوسپوریدیوز تنفسی در گونههای مختلف پرندگان، شامل بوقلمون نیز بود (۸،۱۸) و چندین گزارش کریپتوسپوریدیوز تنفسی شدید در بوقلمونهای تجاری نیز وجود دارد (۱۶،۳۵،۳۹).
سبب شناسی
۱- براساس جایگاه ویژه بافتی ومورفولوژی ارگانیسم دو گونه کریپتوسپوریدیوم در پرندگان مشخص شده اند : کریپتوسپوریدیوم مله آگریدیس که در شرایط طبیعی تنها روده باریک را مبتلا میکند و کریپتوسپوریدیوم بایلئی که دستگاه گوارش (بخصوص بورس فابرسیوس و کلوآک) وگاهی دستگاه تنفسی را مبتلا مینماید.